SSS (FAQ) Şema İşaretlemesi Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

SSS (FAQ) Şema İşaretlemesi Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Siteniz için SEO çalışmalarına başladınız ve yolun başında olduğunuzu düşünelim. Size ilk etapta ele alınabilecek kolay bir yöntem verelim, SSS yani Sıkça Sorulan Sorular işaretlemesi.

Siteniz için SEO çalışmalarına başladınız ve yolun başında olduğunuzu düşünelim. Size ilk etapta ele alınabilecek kolay bir yöntem verelim, SSS yani Sıkça Sorulan Sorular işaretlemesi. Doğru yapılan SSS işaretlemesi ile Google’da daha kaliteli bir görünüme sahip olabilirsiniz.

Sayfalarınız için SSS işaretlemeleri yaparak, sitenizin görünürlüğünü artırabilirsiniz. Günümüzde çok az bir web sitesi bu kolay yöntemden yararlandığını da dipnot olarak belirtelim. Hatta dünyadaki işletmelerin sadece %1’inden azı bu işaretlemeyi kullanıyor. Önce SSS sayfa işaretlemesinin ne olduğunu anlatmakla başlayalım.

SSS (Sıkça Sorulan Sorular) İşaretlemesi Nedir?

Şema işaretlemeleri, Google arama sonuçlarında sayfalarımızın daha zengin gözükmesini sağlar. SSS işaretlemesi de sayfalarımıza eklediğimiz sıkça sorulan soruların, Google aramalarında gözükmesini sağlamak için kullandığımız işaretleme yöntemidir. Yazımızın ilerleyen kısımlarında ileteceğimiz kod parçalarını sayfalarımıza ekleyerek, Google aramalarında sıkça sorulan sorularımızı gösterebilmemiz mümkün. Sayfalarınız da şema işaretlemesinin bulunup, bulunmadığını aşağıdaki SEO analiz aracı ile kontrol edebilirsiniz;

https://www.seocu.com/analiz

SSS (FAQ) Şema İşaretlemesinin Faydaları

SSS işaretlemeleri, organik trafiklerinizde gözle görülür bir büyüme sağlayacaktır. SEO’da önemli bir metrik olan tıklama oranı (TO) değerini, sıkça sorulan sorular işaretlemesi ile artırabiliriz. Tıklama sayısının artması durumunda, ilgili anahtar kelimede alakalı olduğumuzu arama motorları anlar ve sıralamamızı iyileştirir. Buna ek olarak, sıkça sorulan sorular işaretlemesi Google arama sonuçlarında gözle görülür bir alan kaplamaktadır. Buda alt sonuçlarda gözüken rakiplerimizin, tıklanma oranını oldukça düşürmektedir.

SSS Şeması Nasıl Uygulanır?

SSS şemasını iki yöntemle sayfalarımıza ekleyebilmekteyiz. Bu yöntemler; Microdata ve JSON işaretleme yöntemleridir. Dikkat etmeniz gereken konu, hangisini seçerseniz seçin sürekli olarak seçtiğiniz yöntemle ilerleyin. İki yöntemi karıştırmak iyi bir fikir değildir.

1. Mikrodata (Mikro veri) İşaretleme Yöntemi

Mikrodata işaretlemesi diğer yönteme göre biraz daha karışık gelebilir. Çünkü sitenizde öğeleri direkt olarak kodlamanız gerekir. Yazılım ekibiniz yoksa, gövdeye kodları eklemek sizi biraz zorlayabilir.

SSS sayfa şeması için mikrodata örneği;

2. JSON İşaretleme Yöntemi

Kodu sıfırdan yazabilir ya da yukarıda verdiğimiz gibi kullanabilirsiniz. Name ve Text alanlarını değiştirmeyi unutmayın.

SSS (FAQ) Şemasının Çalıştığını Nasıl Kontrol Edebilirim?

SSS işaretlemesinin doğruluğunu üç adımda basit bir şekilde yapabiliriz.

1.Test

Öncelikle kodun sayfamıza doğru bir şekilde eklendiğinden emin olmak için Google Yapısal Veri Test aracını kullanmamız gerekmektedir. Bu araç ile kodun doğru eklenip, eklenmediğini öğrenmekteyiz. Eğer hatalarımız varsa, bize bunu hatalı kod satırı olarak göstermektedir.

2. Canlı Test Aracı ile Ön İzleme

Bu araç sayfamızın uygun olup olmadığının yanında, cihazlara göre Google sonuçlarında nasıl görüneceğini canlı olarak göstermektedir. Zengin Sonuç Ön izleme aracı için tıklayın.

3. Dizine Ekleme Talebinde Bulunun

Bu adımı uygulamak zorunda değiliz ancak, sayfamız için dizine ekleme talebi gönderirsek, işaretleme sonuçlarımız hemen Google aramalarında gözükmeye başlayacaktır. İlk iki testte herhangi bir sorun yoksa Google Search Console aracı ile sayfamızı getirebiliriz.

Bunu yapmak için Google Search Console’a giriş yapıyoruz. Değişen sayfamızın URL’sini üst arama çubuğuna giriyor ve enter tuşuna basıyoruz. Gelen sayfada “Dizine eklenmesini iste” butonuna basıyoruz.

Bazı durumlarda sonuçlar anında gözükmeye başlıyor bazı durumlarda ise bu biraz zaman alabiliyor.

SSS İşaretlemelerim Doğru Ancak Google’da Gözükmüyor

Yukarıda belirttiğimiz testlerden olumlu geçmiş olabilirsiniz. SSS işaretlemelerinizin gözükebilmesi için öncelikle sayfanızın herhangi bir anahtar kelimede, Google aramalarında ilk sayfada yer alması gerekmektedir. Google bu işaretlemeyi sadece ilk sayfa sonuçları için göstermektedir.

Bir diğer konu ise sıkça sorulan sorular içeriği sayfanızda olması gerekir. Eğer sayfanızda kullanıcılara SSS göstermeden yalnızca işaretleme yaptıysanız, Google sonuçlarında SSS işaretlemeleriniz gözükmeyecektir.